Новий штам коронавірусу «Pirola» в Україні

Новий штам коронавірусу «Pirola» в Україні

Незважаючи на те, що карантинні обмеження у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19на території України відмінені, випадки цього захворювання продовжують реєструватись.

За інформацією головного державного санітарного лікаря Кіровоградської області епідситуація по захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19 в регіоні загалом на кінець року спокійна. Щотижня реєструвалось 200-250 нових випадків. 90% хворих – дорослі, решта діти.

Зараз територією України циркулює 17 штамів вірусу SARS-CoV-2 – це різні субваріанти штаму «Оmikron» і за ними ведеться епідеміологічне спостереження так як на рівні Україні, так і в усьому світі.

В Україні вперше зафіксували новий штам коронавірусу Pirola. Три випадки субваріанта коронавірусу Pirola виявили в грудні 2023 році: два у Вінницькій області, та один – у Кропивницькому.

Симптоми субваріанта коронавірусу Pirola такі ж, як і інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура тіла, кашель, головна біль; втома, втрата нюху, смаку, подразнення очей і висип. А основними симптомами є м’язовий біль у двох ділянках тіла, найбільше болять спина та плечі. Цей біль може з’явитись за кілька тижнів після початку хвороби, з часом стає меншим та минає.

Якщо з’явилися ознаки коронавірусу або тест показав позитивний результат, рекомендовано залишитися вдома та за можливості уникати контактів протягом п’яти днів. Якщо з’являться симптоми «Pirola», важливо вчасно звернутись по медичну допомогу та вжити заходи для запобігання поширення інфекції.

Субваріант коронавірусу «Pirola» поширюється досить швидко, але вакцинація проти COVID-19 захищає і від інфікування, і від важкого перебігу хвороби.

Пункти щеплення в Україні забезпечені безоплатною вакциною, проти COVID-19, тому людям, які пропустили щеплення, або особам з групи ризику тяжкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення.

Крім того, не забувайте і про вже звичні для нас правила респіраторної гігієни: миття рук з милом, обробка їх антисептиком, дотримання гігієни кашлю. Уникайте місць масового скупчення людей.

Бережіть себе. Будьте здорові!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Кiлькiсть переглядiв: 30

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.